Macht Urlaub - del 2

Som ni märker valde jag att publicera resan i olika omgångar. Detta för att inte få ett jättejättelångt inlägg som det riskerade att bli annars...

Tisdag 29/6 - Vi gör Rügen
Dagen började med ett besök på Turistbyrån i Stralsund för att lära oss lite mer om området, få tag på en karta och såleddes kunna packa in oss i bilen och bege oss ut på nya äventyr.

Insel Rügen stod för dörren. Därmed tog vi oss tillbaka upp på Tysklands största ö. Jaja, speciellt stor är den inte, inte hellr så liten som guideböckerna kan få det till. Enligt dem kan man nämligen åka runt ön på en dag och visst vill man kan man ju det. Precis som det går att bila runt Öland på en dag...men hur kul är det egentligen?

Väl på plats på ön tog det inte lång tid innan vi tog vårt första stopp. En åker där vallmon vackert hade blandat sig med säden blev vårt först stopp.

Ett tillfälle som varken kunde missas av mig eller Babe.

;

Vår färd fortsatt, vi gjorde små avstickare och planerade stopp. Åkte genom trädalléer, bytt väglag från Asfalt, till betong, till stenläggning, till asfalt o.s.v.

På vår väg passerade vi orter som Bergen och Binz. Att komma till kusten och Binz kändes som komma till ett varmare land. Visst solen stekte denna dagen och stranden var packad. Men vi föll båda två. Stället var helt underbart och verkligen som vilken liten söt badort som helst. Synd att vi inte hade tid att stanna.

Istället for vi norrut längs den enormt långa stranden. Till Prora.

I Prora ligger den anläggningen som har gett vår semester sitt namn.


På utställningen Macht Urlaub(där huvuddelen av information var på tyska) kunde vi få information om Hitlers politik, hur saker och ting hängde samman inom de olika grenarna av KDF. Men främst var det info om projektet i Prora. Det startades av Hitler innan andra världskriget. Många skulle säga att det var storhetsvansinne, andra liksom jag säger att det är fascinerande. I Prora skulle Hitler bygga ett semsterparadis för 20.000. Ja, du läste rätt, 20.000 semestrande tyskar... under devisen Macht Urlaub...alltså "gör semester".

Nu hann inte semsteranläggningen bli klar innan kriget kom och Hitlers semesterdröm blev istället halvklart och boende för ty skar med sönderbombade hem och en del polska krigsfångar. Så kan det gå. Men tänk hur många straffångar som gjort dagsverken här, tänk vilka planer den galne mannen med den lustiga mustaschen egentligen hade...det är häpnandsväckande och fascinerande. Mer info finns att läsa här eller här. Samt en annan resenärs tankar om platsen här


Peace

Kommentarer
Postat av: Eva

Mysigt! =) meeeeen VART är ringarna??

Postat av: Linus -> Eva

Vi var ju inte ringmärkta då...det kommer kanske senare...i vår lilla semesterserie.. Den som lever får se.. ;o)



2010-07-14 @ 22:25:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback