Regn

Tänk vad regn kan vara befriande!

Idag ska jag sitta hemma och redigera bilder(bilder och svensexa), utan att ha dåligt samvete för att jag inte är ute i solen...


Peace

Snart resdags

Snart dags för en liten roadtrip med bröllop, familj, vänner och ett antal timmar i bilen på menyn...

Men det blir nog nice ändå!

- Lite bra musik
- Trevligt sällskap
- Bra mål på resans alla deletapper.

Peace

Ringalingdong


Crazy in love

Cause in this crazy i´m in love!



Peace

Svensexa för David - del 1

Igår var vi på svensexa för en kompis som heter David. Vi spelade Paintball, badade, åkte vattenskidor, lät honom protestera på stan o.s.v.



Vi kidnappade honom i en korsning utanför Jönköping.Där han i hällregnet kom åkande, intet ont anande påväg till en 30-års fest!



Fler bilder och ett längre inlägg kommer senare.

Peace

Ringar

Idag skulle vi ha hämtat ut våra ringar. Men icke då. Amelies ring är för liten, trots att provet fungerar klockrent...På måndag går ringen troligen tillbaka till Schalins och sen får vi se när den är klar...förhoppningsvis innan nästa helgs bröllop!

Peace

Macht Urlaub - del 5

Lördag 3/7 - Hansastad Lübeck
Morgon började med att Babe sa -Ja, jag vill gifta mig med dig...Efter det åt vi frukost, packade vi ihop vårt tält, tog bilen och for iväg mot Lübeck. Där skulle sova vår sista natt, men även uppleva kvartsfinalen Tyskland - Argentina. Vi hade bestämt oss för att spendera natten på hotell och hittade ett litet trevlig men lite dyrt sådant. Men det var sista natten så vi körde på det.

Hotellet låg fint, strax intill en av stadens stora kyrkor och nära torget. En placering vi senare skulle ångra bittert!


Vi checkade in och gjorde stan...

7838942_thumb.jpg" alt="" />

På kvällen gick vi till en puben i grannskapet, tittade på när Tyskland spelade ut Argentina och njöt sedan när vi gick upp på stan tillsammans med en massa segerrusiga tyskar. Vuvuzelor, flaggor, biltutor och ramsor hördes överallt på stan.

När vi sedan skulle gå och lägga oss var rummet alltför varmt. Vi försökte vädra men då klockorna varje halvtimme(hela natten) fick för sig att klämta i vår grannkyrka var detta inte en möjlig lösning. Istället för att ladda med en god natts sömn inför hemresan blev natten olidlig och timmarna med slutna ögon få.

Söndag 4/7 - Hemresa
Trots den usla uppladdningen inför hemresan gick resa bra och med ett antal stopp för färjor, mat, bensin m.m. så lyckades vi hålla oss pigga och alerta hela vägen hem.

Så hoppas ni är nöjda med denna lilla rapport. Uppdelade i fem olika delar. Detta var vårt sätt att "Göra semester" av vår enda lediga vecka ihop denna sommaren! Nu väntar bara kortare ledigheter och vi får se när vi får nästa chans att "göra semester"

Peace

Macht Urlaub - del 4

Torsdag 1/7 - Ny månad, dags att dra vidare

Vi inledde torsdagen med att dra vidare. Från Stralsund med siktet mot Rostock. Men när vi väl var på rullade fot insåg vi att Wismar och Insel(fortfarande ö) Poel var ett mera lämpligt mål. På detta sätt skulle vi komma närmare Lübeck som vi skulle spendera sista natten i.

Insel Poel var en liten ö som låg 20 minuter norr om Wismar centrum. En vacker plats där vi bytte hotellets lyx mot campinglivets enkelhet. Men med finfint väder var det största problemet att hitta en plats där solen inte värmde upp tältet till bastu på antingen kvällen eller morgonen. Alternativen var dåliga och vi satsade på skugga på kvällen och bastu på morgonen...på detta sätt kanske vi skulle komma igång i tid...

Första kvällen gjorde vi ön.



Fredag 2/7 - Hansastad Wismar och en dag på stranden
Fredagen bjöd på finfint väder. Något vi verkligen blivit vana vid under denna veckan. Vi inledde den med att ta vårt pick och pack och gå ner till stranden. Sanden brände mellan tårna och vi slängde oss på vår filt. Såg till att vända sig med jämna mellanrum så steken inte skulle bli bränd på en sida. Stekandet varvades med nerkylning i ett varmt hav och livet var bara sådär allmänt gött.

På eftermiddagen hade vi bestämt att vi skulle åka in till Wismar och gå på stan. Det var varmt och nästan så man smälte bort. Men beslutet visade sig ändå vara det korrekta då färgen på våra axlar, ryggar och andra kroppsdelar antagit en rosa färg av stunden på stranden och hade vi spenderat en längre stund på stranden hade det kunnat orsaka onödigt lidande i tältet fram på natten.

Vi strosade runt i Wismar, tittade på de typiska husen(som även fanns i Stralsund) åt glass och njöt av livet. På torget hade de något arrangemang, för de hade fyllt torget med planteringslådor med gröna växter i. I vissa var det träd, andra ogräs o.s.v.



Kom fram till en kyrka, där bara tornet var kvar. Den hade tydligen blivit bombad under andra världskriget och senare hade de östtyska myndigheterna fått för sig att spränga bort ruinen(vilka dumheter). Allt utom tornet. Det var dock lite annorlunda, med bara ett torn mitt på torget.


I tornet hade de även en informationsfilm om hur kyrkan byggts...PÅ ENGELSKA! Mycket trevligt tyckte jag...första gången på semestern jag fick uppleva detta...annars hade den mesta info varit på tyska. Tur att jag hade med mig en bra tolk!

Middagen åts på en trevlig grekisk restaurang och sedan åkte vi tillbaka till vår ö. Jag föreslog att vi skulle ta oss ner till stranden och titta på solnedgången.


Det var även här jag tog chansen att fråga Babe om hon ville gifta sig med mig. Ja, det tror jag blev svaret.

Peace

Macht Urlaub - del 3

Onsdag 30/6 - Dags att bekanta sig med kritvit kritaklippa!
Dagarna går fort när man har roligt och vi var redan inne på vår tredje semesterdag. För engång skull var det lite moln på himlen och vi gladde oss åt detta faktum då vi återigen skulle sitta i bilen. Denna gång för att ta oss upp till norra delen av Rügen och bekanta oss lite mera med Kritstensklipporna som vi såg från båten.

De ligger i nationalpark Jasmund och den högsta punkten kallas för Kungsstolen. Enligt sägen klättrade potentiella kungar uppför berget och den som kom först upp var också den som fick kungakronan. Om det är sant eller inte vet jag inte....men sägner är ju fina...

Bilen parkerades 2,5 km från kungastolen och stigar ledde oss genom bokskogen fram mot vårt mål...


När vi lugnt gått och strossat i skogen blev det lite av en chock när vi möttes av en bilväg, en busshållplats och en entré för att komma in och se konungastolen. Det är bra att åka till andra länder, för då inser man hur bra vi egentligen har det i Sverige med Allemansrätten.

Vi betalade iallafall och klev in. Tittade ut över Östersjön


Utsikten var vacker, bergen läckra i sin vita form, men känslan var ändok...jaha. Var det inte mer än så. Längre ner på stranden såg vi hur folk gick runt. Jag hörde även en guide säga något om stranden. Amelie översatt det jag trodde jag hört och det lät som att till stranden tar man sig på egen risk. Jaha...skulle vi bli tvugna att klättra ner för att få se klipporna nerifrån..?


Innan vi lämnade ville jag gå till granntoppen, om inte för att få en bättre vy på Kungastolen...När vi börjat gå möttes vi av en skylt där det stod "nedstigning"...en smal trätrapp klättrade nerför berget...så vi tänkte...varför inte...


Påbörjade nedstigningen, frågade en tyska på vägen var trappan ledde och en sådär 300 steg eller liknande var vi nere på stranden vi längtat efter.


Spännande att få lite andra perspektiv på klipporna och verkligen en fin stenstrand där de flesta stenarna var flintastenar. Häftigt på något sätt att se sådana i verkligenhet. Vet att jag letade flintasten och bärnsten när jag var liten under en skånesemster. Till min besvikelse hittade jag inget då. Menmen, nu har jag iallafall klämt på lite flinta. Får se när man hittar bärnsten... Efter att ha knallat runt på stranden en bra stund var det återigen dags att gå uppåt!


Alla 300 nånting steg!


Men med en positiv inställning funkade även det! Sen knallade vi tillbaka de 2,5 kilometrarna till bilen och åkte hem till hotellet. Dock tog vi ett kort stopp längs vägen och avnjöt en god middag på trangiaköket... En trevlig heldag i naturen helt enkelt.

Peace

Macht Urlaub - del 2

Som ni märker valde jag att publicera resan i olika omgångar. Detta för att inte få ett jättejättelångt inlägg som det riskerade att bli annars...

Tisdag 29/6 - Vi gör Rügen
Dagen började med ett besök på Turistbyrån i Stralsund för att lära oss lite mer om området, få tag på en karta och såleddes kunna packa in oss i bilen och bege oss ut på nya äventyr.

Insel Rügen stod för dörren. Därmed tog vi oss tillbaka upp på Tysklands största ö. Jaja, speciellt stor är den inte, inte hellr så liten som guideböckerna kan få det till. Enligt dem kan man nämligen åka runt ön på en dag och visst vill man kan man ju det. Precis som det går att bila runt Öland på en dag...men hur kul är det egentligen?

Väl på plats på ön tog det inte lång tid innan vi tog vårt första stopp. En åker där vallmon vackert hade blandat sig med säden blev vårt först stopp.

Ett tillfälle som varken kunde missas av mig eller Babe.

;

Vår färd fortsatt, vi gjorde små avstickare och planerade stopp. Åkte genom trädalléer, bytt väglag från Asfalt, till betong, till stenläggning, till asfalt o.s.v.

På vår väg passerade vi orter som Bergen och Binz. Att komma till kusten och Binz kändes som komma till ett varmare land. Visst solen stekte denna dagen och stranden var packad. Men vi föll båda två. Stället var helt underbart och verkligen som vilken liten söt badort som helst. Synd att vi inte hade tid att stanna.

Istället for vi norrut längs den enormt långa stranden. Till Prora.

I Prora ligger den anläggningen som har gett vår semester sitt namn.


På utställningen Macht Urlaub(där huvuddelen av information var på tyska) kunde vi få information om Hitlers politik, hur saker och ting hängde samman inom de olika grenarna av KDF. Men främst var det info om projektet i Prora. Det startades av Hitler innan andra världskriget. Många skulle säga att det var storhetsvansinne, andra liksom jag säger att det är fascinerande. I Prora skulle Hitler bygga ett semsterparadis för 20.000. Ja, du läste rätt, 20.000 semestrande tyskar... under devisen Macht Urlaub...alltså "gör semester".

Nu hann inte semsteranläggningen bli klar innan kriget kom och Hitlers semesterdröm blev istället halvklart och boende för ty skar med sönderbombade hem och en del polska krigsfångar. Så kan det gå. Men tänk hur många straffångar som gjort dagsverken här, tänk vilka planer den galne mannen med den lustiga mustaschen egentligen hade...det är häpnandsväckande och fascinerande. Mer info finns att läsa här eller här. Samt en annan resenärs tankar om platsen här


Peace

Macht Urlaub - del 1

Match Urlaub - eller "att göra semester" är ett uttryck som jag lärde mig under årets semesterresa i nordtyskland.

Förra helgen kom jag och Babe nämligen hem från en 6 da gars biltur i Nordtyskland. Skodan skötte sig väl och jag är nöjd!



Eftersom bloggen bara bli uppdaterad ibland, måste väl inlägg bli lite längre. Eller ska jag kanske gå in och publicera ett inlägg om dagen i en vecka. Nä då kommer jag säkert glömma det... så här kommer vår Tysklandsresa!


Dag 1 - Den 28/6 - Måndag
Vi startade vår resa tidigt på morgonen för att ta oss ner mot Skåneland och Trelleborg. Väl där letade vi på vår färja som skulle ta oss söderut. Bort från Sverige och för mig till exotika och strukturerade Tyskland. En ny plats på jorden...främmande från allt jag upplevt innan....eller vänta nu. Är inte tyskar lite som oss, fast bara lite mer öppna. jo, just det...



Jaja, 4 timmars båtresa senare skulle vi iallafall vara på plats. Klartecken från vakten och vi rullade upp bilen på färjan och resan startade. Gick upp på soldäck, där sommaren värmande strålar berättade för oss att högtrycket över nordeuropa precis hade tagit kraft(det som slog rekord igår). Värmen och den annalkande semestern gjorde oss redan gott, både till kropp och själ.

Färjan gungande på över det lugna havet... 4 timmar är inte så långt, men eftersom vi hade glömt allt av förströelse i bilen eller hemma segade sig timmarna fram. Nästan framme var hysterin stor på Soldäck. Rügens kritstensklipper syntes vid horisonten. Attans tänkte Linus, kameran ligger i bilen. Bilen står på bildäck och det är låst. Jaja...dessa klipporna får förevigas direkt på plats istället. Och jag kan lova er att det har de gjort.


Färjan la till i Sassnitz och bilen tog oss bort från Insel(Ön) Rügen(förövrigt Tysklands största ö) till Stralsund och fastlandet. Vi checkade in på hotellet och gav oss ut på stan. Mat stod högst på prioriteringslistan. Den intogs på en restaurang med denna vackra kyrkan som bakgrund.




Förövrigt var Stralsund fullt med gamla vackra byggnader och efter att vi fyllt på med energi blev det en längre promenad genom staden.




Men man påmindes också om att detta för inte alltför länge sedan varit en stad i forna Östtyskland. Renoveringsarbeten fortgick och här och var blandades renoverade hus med rena vrak. På andra ställen tycktes det även skymta en och annan kuliss.




Efter vår lilla stadsvandring var den första dagen var till ända och vi la oss nöjda och glada i sängen för att fånga nästa dags solsken!