Macht Urlaub - del 3

Onsdag 30/6 - Dags att bekanta sig med kritvit kritaklippa!
Dagarna går fort när man har roligt och vi var redan inne på vår tredje semesterdag. För engång skull var det lite moln på himlen och vi gladde oss åt detta faktum då vi återigen skulle sitta i bilen. Denna gång för att ta oss upp till norra delen av Rügen och bekanta oss lite mera med Kritstensklipporna som vi såg från båten.

De ligger i nationalpark Jasmund och den högsta punkten kallas för Kungsstolen. Enligt sägen klättrade potentiella kungar uppför berget och den som kom först upp var också den som fick kungakronan. Om det är sant eller inte vet jag inte....men sägner är ju fina...

Bilen parkerades 2,5 km från kungastolen och stigar ledde oss genom bokskogen fram mot vårt mål...


När vi lugnt gått och strossat i skogen blev det lite av en chock när vi möttes av en bilväg, en busshållplats och en entré för att komma in och se konungastolen. Det är bra att åka till andra länder, för då inser man hur bra vi egentligen har det i Sverige med Allemansrätten.

Vi betalade iallafall och klev in. Tittade ut över Östersjön


Utsikten var vacker, bergen läckra i sin vita form, men känslan var ändok...jaha. Var det inte mer än så. Längre ner på stranden såg vi hur folk gick runt. Jag hörde även en guide säga något om stranden. Amelie översatt det jag trodde jag hört och det lät som att till stranden tar man sig på egen risk. Jaha...skulle vi bli tvugna att klättra ner för att få se klipporna nerifrån..?


Innan vi lämnade ville jag gå till granntoppen, om inte för att få en bättre vy på Kungastolen...När vi börjat gå möttes vi av en skylt där det stod "nedstigning"...en smal trätrapp klättrade nerför berget...så vi tänkte...varför inte...


Påbörjade nedstigningen, frågade en tyska på vägen var trappan ledde och en sådär 300 steg eller liknande var vi nere på stranden vi längtat efter.


Spännande att få lite andra perspektiv på klipporna och verkligen en fin stenstrand där de flesta stenarna var flintastenar. Häftigt på något sätt att se sådana i verkligenhet. Vet att jag letade flintasten och bärnsten när jag var liten under en skånesemster. Till min besvikelse hittade jag inget då. Menmen, nu har jag iallafall klämt på lite flinta. Får se när man hittar bärnsten... Efter att ha knallat runt på stranden en bra stund var det återigen dags att gå uppåt!


Alla 300 nånting steg!


Men med en positiv inställning funkade även det! Sen knallade vi tillbaka de 2,5 kilometrarna till bilen och åkte hem till hotellet. Dock tog vi ett kort stopp längs vägen och avnjöt en god middag på trangiaköket... En trevlig heldag i naturen helt enkelt.

Peace

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback